Spam en spyware, onze verantwoordelijkheid ?

Ik lees net dat bijna 87% van alle pc's met spyware besmet zijn in dit artikel. Met een gemiddelde van 34 spyware programma's per pc.

Via andere bronnen weet ik dat van alle verzonden mail zo'n 80% spam mail is.

En België staat nummer 3 in de top van meest verzendende landen. Dit terwijl België één van die landen is waar zelden of nooit rechtzaken tegen spammers ingespannen zijn.

Betreurenswaardige cijfers.

Zijn deze twee dingen, spam en spyware, verbonden? Ja, natuurlijk. Wat veel mensen niet beseffen is dat spam meestal verzonden wordt door spyware en virus geinfecteerde computers.

Zo sprak ik een paar maand geleden met de verantwoordelijke van een technisch service center en het gesprek ging over internet en internetvuiligheid.

Trots vertelde hij dat de pc's in het TSC hiervoor niet aan het internet hingen. Er was slechts 1 computer met internet toegang die niet aan het netwerk hing. Tot daar toe een bewonderswaardige instelling. Tot hij vertelde dat er zelf geen antivirus op die internet computer draaide. Het was de moeite niet. Zijn netwerk was zowiezo veilig. Hij had al werk genoeg om de spam uit z'n mailbox te houden.

Toen ik hem zei dat zijn internet computertje waarschijnlijk dagelijks honderden spam of virussen verzond haalde hij de schouders op.

Een typische instelling die me soms gewoon razend kan maken. Ik hoor ze zo veel.

Onlangs ben ik in contact geraakt met de internet-crime-unit van de belgische federale politie. (of hoe die ook noemt) Het ging over fraude mails.

Je weet wel, de rijke zuidafrikaanse neger die 18 miljard heeft en gehoord heeft dat jij (ja, echt waar, jij alleen) een betrouwbaar contact bent om hem te helpen. En hiervoor krijg je 10% van z'n geld. Ik krijg deze regelmatig en ze maken me gek omdat ik weet dat heel wat mensen zich hieraan laten neuken en veel geld verliezen.

Dus ik vroeg of het eigenlijk wel zin had om deze door te zenden. Worden ze wel opgevolgd?

Het antwoord was bedroevend maar bevestigde wat ik al wist. Ze schreven dat deze feiten enkel opgevolgd werden als ze vanuit België verzonden werden.

Ik stel me vragen bij die instelling. Worden belgische burgers dan enkel maar beschermd tegen belgische criminelen? Als elk land zo denkt komt het erop neer dat je als spammer veilig bent zolang je naar het buitenland mailt.

In een wereld waarin noch de gebruikers, noch de juridische diensten hun verantwoordelijkheid opnemen lijkt het me maar normaal dat Mr. Spam en Mr. Fraude koning en keizer zijn. En dat een pas aangesloten computer binnen de minuut al geinfecteerd is.

Wie is het slachtoffer? Wij allemaal natuurlijk. Maar als niemand iets wil doen en enkel maar klaagt, verdienen ze dan niet wat ze krijgen?

Ik ben blij dat ik enkele jaren geleden overgestapt ben van Windows naar Linux. Ik hou m'n systeem veilig en proper en werk actief mee tegen spam e.d. Mijn geweten is gerust. Maar het is een eenzame strijd.

 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
873537
Onthoud mijn gegevens!
Add to Google Call me! Get Firefox!
LastFM Statistics - Last Played Tracks
Zoonie Rottie

Dragons be here