Het 12 Stappen programma van Microsoft.

Zoals je misschien op't nieuws gezien hebt, Microsoft heeft een hele grote boete gekregen omdat ze niet echt netjes bedrijfje spelen. Ze zijn zo'n beetje zoals Fat Tony uit The Simpsons. 

Natuurlijk gaan ze in beroep tegen de uitspraak maar plots is er op de site van Microsoft een 12 stappen plan verschenen. (Zou er analogie zijn naar het 12 stappen plan van de AA club? )
Een lijst van beloftes van dingen die ze niet meer zullen doen. (Dat sommige van die dingen zowiezo niet wettelijk waren laten we even in't midden)

Omdat de meeste onder jullie geen techneuten zijn heb ik ze een beetje vertaald in Vlaamse mensentaal. (Zie verder)

En zowel techneuten als niet techneuten, (bijna) iedereen gebruikt wel ergens windows. Maw. dit gaat ons allemaal aan.

 

DEEL 1: Keuze

1. Installatie van software. Computerverkopers mogen nu ook andere software zetten op de computers die ze verkopen. De klanten mogen kiezen welke  software, besturingssystem of webservice ze gebruiken of aanprijzen op hun Windows computer.

2. Toegang. Computerverkopers en fabricanten mogen nu ook andere icoontjes, snelkoppelingen en menu-items toevoegen aan het Start Menu.

3. Standaard programma's Het zal mogelijk worden om ook niet-MS software als standaard programma in te stellen voor bepaalde taken. Computerfabricanten mogen deze defaults zetten op wat ze willen. (Vb. Webbrowser: Firefox)

4. Exclusieve promotie van niet-MS programma's. Computerfabricanten hebben het recht om Internet Explorer en Media Player ontoegangkelijk te maken voor de eindgebruiker indien zij dit wensen. Dit om de "concurrenten" ook een kans te geven.

5. Bedrijfsafspraken Microsoft zal computerfabricanten en verkopers niet straffen wanneer deze niet-MS software ondersteunen. Er zullen ook geen hogere licentie prijzen meer gerekend worden voor fabricanten en verkopers die ook andere software ondersteunen of aanbieden.   

Deel II: Kansen voor ontwikkelaars

6. APIs. Microsoft zal eindelijk z'n interne documentatie vrijgeven aan de buitenwereld. Zo zal het mogelijk zijn om stabiele software te schrijven die echt kan samenwerken met MS programma's.

7. Internet diensten De online diensten die MS aanbiedt zijn gekend als "Windows Live". Dit product zal los van het besturingssysteem ontwikkeld worden zodat klanten kunnen kiezen voor Windows met of zonder Live.

8. Vrije Internet toegang. Microsoft zal in de nieuwe windows geen toegang blokkeren tot wettelijke correcte websites of een geldsom aanrekenen voor het benaderen van niet-MS websites en diensten.

9. Geen exclusiviteit.  Microsoft mag geen exclusiviteitscontracten meer aangaan met bedrijven. Dus ze mogen een bedrijf niet meer zeggen dat die enkel nog Windows mag promoten.

Het is toegelaten om concurrerende producten te ontwikkelen, ondersteunen of promoten. MS zal geen bedrijven meer aanvallen die dit doen.

Deel III: Compatibiliteit voor de gebruikers

10. Communicatie protocollen. Microsoft zal alle communicatie protocollen vrijgeven die in Windows gebouwd zijn en documentatie voorzien. Ze zullen ook beter samenwerken met bedrijven die licenties nodig hebben voor niet MS-producten.

11. Toegankelijkheid van MS patenten Microsoft zal licenties vrijgeven voor de patenten van hun inovaties, op voorwaarde dat de licentie-nemer fair omgaat met die informatie.

12. Standaarden. MS legt zich toe op het ondersteunen van  industriele standaarden. MS zal ook bijdragen aan deze organisaties en standaarden creeren. 

---------------------

Of ze zich aan deze regels zullen houden is natuurlijk een grote vraag. Misschien is dit gewoon een poging om op een beter blaadje te komen tegen het volgende proces.

Sommige punten zijn echt opmerkelijk. Uiteindelijk geven ze indirect toe dat ze bepaalde dingen gedaan hebben door te zeggen dat ze dit niet (meer) zullen doen. Zoals het afsluiten van bepaalde websies. (8) Ik wist zelf niet dat ze dit deden. Of verbieden dat er icoontjes gezet worden (2).

En als ik (5) goed interpreteer komt het er zelf op neer dat ze bepaalde bedrijven zo onder druk gezet hebben dat deze geen drivers voor andere besturingssystemen mochten releasen. Klootzakken! 't was nog niet erg genoeg dat ze ervoor zorgden dat je geen pc of laptop zonder windows kan kopen. (1)

Soit. Over het algemeen is dit goed nieuws natuurlijk. Zowel voor Windows gebruikers als voor "de anderen". Ze ontkennen niet langer.

De Windows gebruikers krijgen meer vrijheid, zullen minder vasthangen aan de ergernissen van MS-software. Meer keuze en dus betere kwaliteit.

Voor de alternatieve computer gebruiker betekent dit veel meer. Het einde van sabotage en tegenwerking. Hardware support en drivers van de grote bedrijven. Betere datauitwisseling en compatibiliteit. Alternatieve software die blijft werken. Documentatie. Meer kwaliteit dus een betere keuze. 

Dit zijn natuurlijk maar woorden. Yet another marketing campaign. Maar ik ben een optimist, ik denk dat ze geen keuze of uitweg meer hebben.
Elk bedrijf moet zich aan de wetgeving houden. Anders is't mafia. Fat Tony dus. Cool

 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
f3ebb7
Onthoud mijn gegevens!
Add to Google Call me! Get Firefox!
LastFM Statistics - Last Played Tracks
Zoonie Rottie

Dragons be here